Aktiva skoltransporter vinner pris

torsdag 31 maj 2018

Tuffa elever har cyklat till skolan i vinter - trots 30-gradig kyla och snöoväder och det har lönat sig! Aktiva skoltransporter har utsetts till vinnare i innovationstävlingen Cykel Plus Minus som syftar till att öka vintercyklandet i hela landet. 

– Det kom som en stor överraskning att vi vann! Vi har lärt oss väldigt mycket av barnen som varit med i projektet. En stor framgångsfaktor är att barnens entusiasm övervunnit föräldrarnas tveksamhet att låta sitt barn använda aktiva skoltransporter vintertid, säger Anna-Karin Lindqvist, forskare vid Luleå tekniska universitet.

 

Luleå universitet har tillsammans med Luleå kommun drivit projektet Aktiva skoltransporter för att öka antalet elever som tar sig till skolan genom fysisk aktivitet som att cykla eller gå. Flera av kommunens skolor har deltagit i projektet och resultaten har varit väldigt positiva. 

 

– Vid starten i februari var det 31 minusgrader men trots hårda klimatförhållanden använde 85 procent av eleverna aktiva skoltransporter under projekttiden. Vid föräldrautvärderingen framkom dessutom att många föräldrar ökat sitt vintercyklande tack vare att barnen nyttjat detta, säger Anna-Karin Lindqvist, som tillsammans med Stina Rutberg, Teemu Laine och Håkan Wallin är de forskare från Luleå tekniska universitet som är delaktiga i projektet.

 

Det resulterade alltså också i en vinst i Vinnovas innovationstävling Cykel Plus Minus och projektet kan belönas med upp till en miljon kronor.

– Vi ska träffa Vinnova för att diskutera hur vi kan vidareutveckla innovationen. Vi har redan skapat en modell för att implementera aktiva skoltransporter i skolmiljö, samt en prototyp för ett digitalt spel som bygger på elevernas idéer. Medel från Vinnova skulle så klart möjliggöra en fortsatt utveckling av spelet och ge möjlighet att skala upp och sprida idén till många fler skolor i Sverige, säger Anna-Karin Lindkvist vid Luleå tekniska universitet.

 

Läs mer här.

Vill du veta mer om skolorna i Luleå kommun? Här hittar du dem!

Foto: SVT

Aktiva skoltransporter vinner pris