Aktiva skoltransporter vinner pris

torsdag 31 maj 2018

Tuffa elever har cyklat till skolan i vinter - trots 30-gradig kyla och snöoväder och det har lönat sig! Aktiva skoltransporter har utsetts till vinnare i innovationstävlingen Cykel Plus Minus som syftar till att öka vintercyklandet i hela landet. 

– Det kom som en stor överraskning att vi vann! Vi har lärt oss väldigt mycket av barnen som varit med i projektet. En stor framgångsfaktor är att barnens entusiasm övervunnit föräldrarnas tveksamhet att låta sitt barn använda aktiva skoltransporter vintertid, säger Anna-Karin Lindqvist, forskare vid Luleå tekniska universitet.

 

Luleå universitet har tillsammans med Luleå kommun drivit projektet Aktiva skoltransporter för att öka antalet elever som tar sig till skolan genom fysisk aktivitet som att cykla eller gå. Flera av kommunens skolor har deltagit i projektet och resultaten har varit väldigt positiva. 

 

– Vid starten i februari var det 31 minusgrader men trots hårda klimatförhållanden använde 85 procent av eleverna aktiva skoltransporter under projekttiden. Vid föräldrautvärderingen framkom dessutom att många föräldrar ökat sitt vintercyklande tack vare att barnen nyttjat detta, säger Anna-Karin Lindqvist, som tillsammans med Stina Rutberg, Teemu Laine och Håkan Wallin är de forskare från Luleå tekniska universitet som är delaktiga i projektet.

 

Det resulterade alltså också i en vinst i Vinnovas innovationstävling Cykel Plus Minus och projektet kan belönas med upp till en miljon kronor.

– Vi ska träffa Vinnova för att diskutera hur vi kan vidareutveckla innovationen. Vi har redan skapat en modell för att implementera aktiva skoltransporter i skolmiljö, samt en prototyp för ett digitalt spel som bygger på elevernas idéer. Medel från Vinnova skulle så klart möjliggöra en fortsatt utveckling av spelet och ge möjlighet att skala upp och sprida idén till många fler skolor i Sverige, säger Anna-Karin Lindkvist vid Luleå tekniska universitet.

 

Läs mer här.

Vill du veta mer om skolorna i Luleå kommun? Här hittar du dem!

Foto: SVT

Aktiva skoltransporter vinner pris


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!