Brist på arbetskraft stoppar skolbyggen

torsdag 17 maj 2018

De närmsta åren planeras rekordmånga skolor och förskolor byggas, över tusen nybyggen. Den kraftiga högkonjunkturen inom byggnation kan dock sätta stopp för många av byggnationerna då bristen på arbetskraft inom byggsektorn är stor, rapporterar Sveriges radio.

 

– Vi noterade att siffran innebär att det är tio procent av det tidigare beståndet som ska byggas på inom tre år, och det är klart att det innebär en enorm uppgång på kort tid. Under en lång tid har våra byggföretag rapporterat om betydande rekryteringsproblem, vi har väldigt svårt att hitta kompetent arbetskraft just nu, det säger Johan Deremar, prognoschef på Sveriges Byggindustrier.

 

205 kommuner planerar, enligt investeringsplaner som redovisats för SKL, att bygga sammanlagt 1100 skolor och förskolor fram till 2021. Det är en siffra som motsvarar ca 10% av de skolor och förskolor som finns idag. Syftet är både att utöka verksamheterna då antalet barn ökar, men även att kunna ersätta äldra skolor och förskolor som inte längre klarar kraven på skolmiljön. Enligt Sveriges Byggindustrier går högkunjunkturen inom byggbranschen mot sitt slut i och med att bostadsbyggandet minskar och det öppnar upp möjligheter för det offentliga byggandet. 

 

– Det lilla ljuset kan man då se i att när bostadsbyggandet faller så kan ju bygget av offentliga lokaler ta den arbetskraften då, men det är ju fortsatt svårt att få tag i, och kommer vara svårt att få tag på företag som kan ge anbud nu när det är högkonjunktur, säger Johan Deremar.

 

Läs mer här.

Foto: Mats Samuelsson

 

Brist på arbetskraft stoppar skolbyggen


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!