Elever pratade med astronaut i rymden

fredag 25 maj 2018

Varje år väljer organisationen Amateur Radio on the International Spacestation, även kallad ARISS, ut ett par skolor i hela världen som får möjlighet att prata med astronauter som arbetar för NASA. I år hade Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan i Stockholm turen att bli utvalda, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är världens möjlighet att få sätta sig in i ämnet och få ställa frågor som man faktiskt alltid har undrat för det är inte många av oss som faktiskt kommer få åka upp i rymden, säger Greta Stenström, elev på skolan.

 

Klassen får tio minuter på sig att ställa frågor till astronauten Scott Tingle som pratar live med eleverna från rymdstationen ISS. Eleverna tog chansen att fråga om rymden, rymdprojekt, olika experiment och hur det är att bo på en rymdstation. 

 

– För mig och för alla i klassen så var det viktigt för oss att vara med på det här för vi hade många frågor som inte gick att besvara på egen hand, men som kunde besvaras av någon som är på rymdstationen, säger Maja Werner, elev på Viktor Rydbergs gymnasium.

 

Kommunikationssystemet som ARISS använder är komplicerat. Signalen som skickas från skolan sänds vidare till Maryland i USA som i sin tur skickar den vidare till rymdstationen ISS. Hela processen var möjlig genom ett stort antal kortvågsradioapparater utspridda över hela USA.

Läs mer här.

Intresserad av Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan? Här hittar du deras skolprofil!

 

Elever pratade med astronaut i rymden