Elever stressade över nationella prov

tisdag 17 april 2018

 

Den här veckan genomför landets niondeklassare nationella prov i svenska, både muntliga och skriftliga. Kuratorn Pernilla Unsgård som arbetar i Malmö berättar att hon träffar många stressade elever när de nationella proven inträffar varje år. 

Hennes bedömning är att de som är mest stressade och har ångest inför proven är de som ställer väldigt höga krav på sig själva och de som har misslyckanden med sig sen tidigare. Hon tycker att det måste till mer anpassning av provsituationen.

 

– Jag säger att de får den anpassning de behöver under provtid som de har rätt till, som särskilt stöd. Man behöver inte ha en diagnos för att få det.

Det kan till exempel vara att man får extra tid på sig, säger Pernilla Unsgård. Hon berättar också att hon ser provstressen redan hos sjätteklassare som gör de nationella proven för första gången. 

 

Läs hela artikeln här.

Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges radio

Elever stressade över nationella prov


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!