Fler avstängningar i Halland

måndag 21 maj 2018

Antalet elevavstängningar i grund- och gymnasieskolor i Halland har ökat markant de senaste åren. Sedan 2012 har antalet avstängningar blivit fem gånger fler.

Antalet diarieförda avstängningar i länets grund- och gymnasieskolor har gått från sammanlagt 12 stycken till 61 på bara fem år, rapporterar SVT Nyheter. Under 2017 skedde drygt en tredjedel av länets avstängningar i Halmstad.

Kvalitetschefen på Barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad kommun Fredrik Landelius berättar att avstängningar får stora konsekvenser för den enskilda eleven såväl som för klassen och arbetslaget.

– Man plockar bort bland det viktigaste i en ung människan liv – skolgång, tillhörighet och gemenskap, säger han.

 

På Österledskolan i Oskarström är en avstängning ett sätt för rektor och skola att köpa sig tid att reda ut vad som hänt berättar Charles Lundholm, rektor på Österledskolan och ledamot i Lärarförbundet skolledare Halmstad. 

– Personalen reagerar med en lättnad och tänker att ”nu har vi tre arbetsdagar att göra skolan bättre för den här eleven”, säger Charles Lundholm.

 

Från Halmstad kommuns håll ser man främst två anledningar till den markanta ökningen. Dels har förvaltningen har skärpt rutinerna och krävt skolorna på en högre anmälningsstatistik. Dels har åtgärder i skollagen från 2011 fått genomslag och gett rektorer mandat att stänga av en elev för att säkra andra elevers rätt till studiero i skolan.

 

Läs mer här.

Charles Lundholm, rektor Österledskolan. Foto: SVT

Fler avstängningar i Halland


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!