Fler elever per lärare i fritidshemmen

tisdag 8 maj 2018

 

Statistik från Skolverket visar att antalet elever per lärare på fritidshemmen har ökat kraftigt de senaste fem åren. 

Antalet elever per lärare i fritidshem har ökat generellt över de senaste fem åren. År 2012 gick det 37 elever per heltidsanställd behörig lärare i fritidshemmen i hela riket, år 2017 var samma siffra 54 elever. Idag ligger de flesta län mellan 40 och 60 barn per lärare. 

 

– Bristen på utbildade lärare i fritidshemmen gör det svårt att bedriva undervisning utifrån läroplanens intentioner och fritidshemmen har dessutom aldrig haft så många inskrivna elever som i dag, Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

 

Lägst antal elever per heltidsanställd behörig lärare i fritidshemmen har Jönköping län med 29 och högst antal har Uppsala kommun med 102, tätt följt av Stockholm med 93. 

Läs mer här.

 

Hur ser statistiken ut på ditt barns skola? Hur stor andel av de anställda lärarna har behörighet? Sök efter din skola och få svaret!

Fler elever per lärare i fritidshemmen


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!