Framgångsrik lärmiljö för elever med autism

tisdag 22 maj 2018

På Rodengymnasiet i Norrtälje finns en intryckssanerad flygel där Sam Flex första klass håller till. De tio eleverna i klassen har alla en diagnos inom autismspektrat och läser det vanliga samhällsprogrammet. Flygeln där klassen håller till är avskalad med lugna färger i vitt och grönt, fläkten hörs knappt, väggarna är kala och alla möbler har möbeltassar för att dämpa ljud. 

 

– Det är helhetsgreppet som är vår framgångsfaktor – vi är noga med att både den fysiska, den sociala och den pedagogiska lärmiljön ska vara tillgänglig, säger Karin Avellan-Hultman som är lärare och projektledare för Sam Flex.

 

Lärarnas tidning rapporterar att i Autism- och Aspergerförbundets senaste rikstäckande enkät svarar 52 procent av föräldrarna att deras barn stannat hemma på grund av brister i skolan. Det är 6 procentenheter fler än 2016. Det var just denna frånvaro – och att många elever med autism inte ens börjar gymnasiet – som fick utbildningsnämnden i Norrtälje att fatta beslutet att starta Sam Flex.

 

De neutrala, avskalade miljöerna, det konsekventa schemat och tydliga, strukturerade uppgifterna underlättar för eleverna att spara energi och kunna lägga fokus på inlärningen. Flera av eleverna i klassen har tidigare gått i vanliga klasser där miljön blivit för stressande och resulterat i att eleverna stannat hemma då de inte orkat med skolan och alla intryck. 

 

Norrtälje kommun storsatsar på att öka kompetensen inom npf och alla lärare, förskollärare, fritidspedagoger och rektorer i de kommunala enheterna ska under nästa år genomföra Specialpedagogiska skolmyndighetens studiepaket om npf i arbetslagstora grupper med samtalsledare. 

 

– Vår förhoppning är arbetssättet med pedagogiska, fysiska och sociala anpassningar ska komma ner till pedagogerna och att de kan översätta det till sin verksamhet, säger Simona Krstic, logoped och samordnare för satsningen.

 

Läs hela artikeln här.

Foto: Marc Femenia

Framgångsrik lärmiljö för elever med autism


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!