Kronan i Trollhättan kan stänga

torsdag 19 april 2018

När skolan Kronan i Trollhättan byggdes för 100 miljoner skulle den få elever från hela staden att söka sig dit. Nu, nio år senare, har det inte blivit riktigt som politikerna tänkt sig. 

 

P4 Väst rapporterar att mer än 60 procent av eleverna på skolan är nyanlända och nästan alla har föräldrar med utländsk bakgrund. Politikerna funderar nu på att införa en gräns för hur stor andel elever med utländsk bakgrund som ska gå på samma skola för att bryta segregationen.

 

– Vi vill ha 50 procent invandrare, och 50 procent svenskar i skolan. Och inte bara på Kronan, utan också på andra skolor runt omkring, säger Cicek, gruppledare för Kristdemokraterna i Trollhättan. 

 

Ett annat förslag är att erbjuda busskort för att uppmuntra elever att välja skolor i andra stadsdelar.

 

– Vi vill uppmuntra eleverna att använda det fria skolvalet genom att erbjuda busskort, säger oppositionsrådet Peter Eriksson (M).  

 

Flera av de politiska partierna kan tänka sig att göra om skolan till yrkeshögskola eller stänga den om en lösning inte hittas. Något som V och MP ställer sig emot. 

 

– Skolan har ju kostat oss 100 miljoner kronor. Och det är inget fel på skolan, det är en bra skola. När vi frågar eleverna vad de tycker så säger dem att de känner sig som hemma. De gillar skolan, säger Esther O'Hara (MP) som istället vill satsa mer på skolan för att höja resultaten. 

 

Läs hela artikeln här.

Nyfiken på hur Kronans statistik ser ut? Här hittar du skolans profil.

 

Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio.se

Kronan i Trollhättan kan stänga