Kronan i Trollhättan kan stänga

torsdag 19 april 2018

När skolan Kronan i Trollhättan byggdes för 100 miljoner skulle den få elever från hela staden att söka sig dit. Nu, nio år senare, har det inte blivit riktigt som politikerna tänkt sig. 

 

P4 Väst rapporterar att mer än 60 procent av eleverna på skolan är nyanlända och nästan alla har föräldrar med utländsk bakgrund. Politikerna funderar nu på att införa en gräns för hur stor andel elever med utländsk bakgrund som ska gå på samma skola för att bryta segregationen.

 

– Vi vill ha 50 procent invandrare, och 50 procent svenskar i skolan. Och inte bara på Kronan, utan också på andra skolor runt omkring, säger Cicek, gruppledare för Kristdemokraterna i Trollhättan. 

 

Ett annat förslag är att erbjuda busskort för att uppmuntra elever att välja skolor i andra stadsdelar.

 

– Vi vill uppmuntra eleverna att använda det fria skolvalet genom att erbjuda busskort, säger oppositionsrådet Peter Eriksson (M).  

 

Flera av de politiska partierna kan tänka sig att göra om skolan till yrkeshögskola eller stänga den om en lösning inte hittas. Något som V och MP ställer sig emot. 

 

– Skolan har ju kostat oss 100 miljoner kronor. Och det är inget fel på skolan, det är en bra skola. När vi frågar eleverna vad de tycker så säger dem att de känner sig som hemma. De gillar skolan, säger Esther O'Hara (MP) som istället vill satsa mer på skolan för att höja resultaten. 

 

Läs hela artikeln här.

Nyfiken på hur Kronans statistik ser ut? Här hittar du skolans profil.

 

Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio.se

Kronan i Trollhättan kan stänga


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!