Lärarbristen plåstras om av pensionärer

onsdag 22 augusti 2018

Lärarbristen i landet är så stor att andelen lärare över 65 år blir större och större. Många pensionerade lärare tillfrågas om de kan komma tillbaka och jobba några år till för att lindra krisen. 

Under föregående läsår undervisade 2 279 lärare över 65 år runt om i riket. Dessutom beräknas en stor del av lärarkåren gå i pension inom 10 år och långt ifrån tillräckligt med lärare utbildas för att täcka upp lärarbristen.  

 

– Lärarbristen är extremt allvarlig och oroväckande, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

 

I Kalmar län är över 12 procent av lärarna 65 år eller äldre medan den största andelen unga lärare mellan 20-29 år återfinns i Hallands län. 

Fördelarna med äldre lärare är att de har stor kunskap och erfarenhet inom yrket, men en nackdel kan vara lärare som inte hängt med i den digitala utvecklingen, något som Bodil Gustafsson, skolchef i Högsby kommun, menar är väldigt individuellt.

 

– Jag tittar på den här kommunen och den erfarenheten jag har, som skolledare. Jag har träffat många som har varit nära pensionen och som har varit väldigt duktiga digitalt, så det är väldigt individuellt. Det hänger inte på åldern, säger Bodil Gustafsson.

Läs mer här.

 

Hur är lärartätheten på skolorna i din kommun? Här hittar du alla skolor i Sveriges kommuner.

 

Lärarbristen plåstras om av pensionärer