Obligatoriskt med moderna språk svårt på landsbygden

torsdag 13 september 2018

Från och med i höst är det obligatoriskt med moderna språk från sjätte klass. Det är svårt för många mindre skolor på landsbygden där man ofta saknar behöriga språklärare.

En undersökning som Ekot gjort visar att ca två tredjedelar av de 161 skolorna som deltagit i undersökningen saknar behöriga lärare i moderna språk. 

 

– Det är absolut svårare att rekrytera om man har små skolor långt ute på landet. Jag tycker att det här beslutet är taget ur ett storstadsperspektiv, för att inte säga stockholmsperrsepktiv, säger JuneAnn Wincent, skolchef i Sala.

 

Synpunkterna på det nya beslutet är många eftersom det dels är ett svårlöst problem som i många fall kräver dyra lösningar. En lösning är att använda fjärrundervisning, något Sala kommun kommer prova. 

– Den här undervisningen vi ska bedriva i årskurs sex till alla våra skolor på landsbygden kommer innebära en kostnad för oss på minst 400 000 kronor, troligen 500 000, säger JuneAnn Wincent, skolchef i Sala.

 

Även Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är starkt kritisk till situationen.

– Jag tycker att det är ett katastrofläge. Sverige är ett litet land och vi är enormt exportberoende. Att kunna mer än engelska blir viktigare och viktigare, säger hon.

Bakgrunden till de nya kraven är att skolan återgår till en så kallad stadieindelad timplan med låg- mellan- och högstadium och samtidigt görs språkvalet obligatoriskt för alla elever i årskurs 6.

 

Läs mer om varför lärare och fackförbund är kritiska till det nya förslaget. 

Obligatoriskt med moderna språk svårt på landsbygden


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!