Ökat intresse för yrket lärarassistent

torsdag 18 oktober 2018

Lärarassistenterna är en relativt ny yrkesgrupp inom skolan. Tanken är att de ska underlätta den administrativa bördan för lärarna och vara en extra resurs för eleverna. 

Stina Svensson, utbildningsansvarig på Östra Grevie Folkhögskola berättar att de startade den första lärarassistentutbildningen i Sverige för tre år sen. 

– Vi såg att det fanns ett behov och riksdagen hade gått ut och sagt att det nu skulle finnas något som heter lärarassistent men det kom aldrig någon beskrivning av yrket. Så då gjorde vi det själva. I årets klass går 23 studerande och det är en blandad skara i olika åldrar, säger utbildningsansvarig Stina Svensson.

 

En lärarassistent är en person som stödjer skolans pedagoger i det dagliga arbetet med de studerande och det adminstrativa, men framförallt så är lärarassistenter utbildade för att kunna se beteendemönster i elevgrupperna för att på så vis uppmuntra positiva beteenden och motverka konflikter. 

 

Läs mer om intresset för lärarassistent som yrke här. 

Ökat intresse för yrket lärarassistent


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!