Pauliskolan i Retorikmatchen 2018

tisdag 29 maj 2018

Auditions till årets säsong av Utbildningsradions Retorikmatchen har redan varit och Pauliskolan från Helsingborg är en av de tio bästa skolorna i landet och deltar i finalerna som tv-sänds i höst. 

Under inspelningen som gjordes i förra veckan framförde Matheus och Noran sjätteklassens egenskrivna tal om ett tryggare Helsingborg. 

– Det här talet betyder väldigt mycket för mig, vi har gjort det här talet för att politikerna så att de ska ändra Helsingborg så att de blir säkrare för barn, säger Matheus Holmgren.

– Jag hoppas att flera kommer få en insikt i hur det är för oss i Helsingborg, säger Noran Dakhel.

 

Flera av barnen i klassen berättar om att de ibland känner sig otrygga i staden, rapporterar SVT. Nu hoppas barnen att deras tal ska väcka tankar och uppmärksamhet hos politikerna i Helsingborg och radar upp flera tänkbara åtgärder.

– Jag tycker de borde finnas fler kvarterspoliser, det borde finnas organisationer som hjälper ungdomar med problem och att det är fler vuxna som reagerar, säger Matheus.

Noran håller med.

– Politikerna borde titta sig runt mer för att se hur Helsingborg egentligen är och kanske göra någonting åt det, säger hon.

 

Om Retorikmatchen

Retorikmatchen är programmet där tala är guld. Klasser i årskurs 6 från hela Sverige har försökt knipa en plats bland de tio bästa i retorik. I tio avsnitt får vi nu följa lagen och klasserna från audition fram till final. Vilka blir vinnare av guldmikrofonen och får 10 000 kr till klasskassan?

 

Läs mer här.

Är du nyfiken på Pauliskolan? Här hittar du deras skolprofil!

Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Pauliskolan i Retorikmatchen 2018


+

Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!