Pauliskolan i Retorikmatchen 2018

tisdag 29 maj 2018

Auditions till årets säsong av Utbildningsradions Retorikmatchen har redan varit och Pauliskolan från Helsingborg är en av de tio bästa skolorna i landet och deltar i finalerna som tv-sänds i höst. 

Under inspelningen som gjordes i förra veckan framförde Matheus och Noran sjätteklassens egenskrivna tal om ett tryggare Helsingborg. 

– Det här talet betyder väldigt mycket för mig, vi har gjort det här talet för att politikerna så att de ska ändra Helsingborg så att de blir säkrare för barn, säger Matheus Holmgren.

– Jag hoppas att flera kommer få en insikt i hur det är för oss i Helsingborg, säger Noran Dakhel.

 

Flera av barnen i klassen berättar om att de ibland känner sig otrygga i staden, rapporterar SVT. Nu hoppas barnen att deras tal ska väcka tankar och uppmärksamhet hos politikerna i Helsingborg och radar upp flera tänkbara åtgärder.

– Jag tycker de borde finnas fler kvarterspoliser, det borde finnas organisationer som hjälper ungdomar med problem och att det är fler vuxna som reagerar, säger Matheus.

Noran håller med.

– Politikerna borde titta sig runt mer för att se hur Helsingborg egentligen är och kanske göra någonting åt det, säger hon.

 

Om Retorikmatchen

Retorikmatchen är programmet där tala är guld. Klasser i årskurs 6 från hela Sverige har försökt knipa en plats bland de tio bästa i retorik. I tio avsnitt får vi nu följa lagen och klasserna från audition fram till final. Vilka blir vinnare av guldmikrofonen och får 10 000 kr till klasskassan?

 

Läs mer här.

Är du nyfiken på Pauliskolan? Här hittar du deras skolprofil!

Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Pauliskolan i Retorikmatchen 2018