Yrkesprogram leder till jobb

torsdag 22 november 2018

Gymnasieskolornas yrkesprogram leder ofta till jobb direkt efter studenten, det visar ny statistik från Skolverket. Det är framförallt studenter som gått fordon- och transportprogrammet som är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. 

Statistiken från Skolverket visar vad ungdomar som tog studenten under läsåret 2014/15 gjorde ett år efter avslutad utbildning. Ungefär en tredjedel av de 83 600 ungdomar som tog examen med godkända betyg hade arbete inom ett år och en fjärdedel av studenterna studerade på högskola. 

 

De elever som gått fordon- och transportprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet eller bygg- och anläggningsprogrammet var de som i störst utsträckning fick jobb omgående. Yrkesprogram där flest elever gått vidare direkt till högskolestudier var barn- och fritidsprogrammet och vård-och omsorgsprogrammet. 

 

Statistiken visar också att en stor andel av ungdomarna som läst yrkesprogram som fick jobb inom den yrkesbransch de studerat inom. 

Sök efter gymnasieprogram

Är du intresserad av att läsa ett yrkesprogram kan du söka efter gymnasieskolor på Skolkollen baserat på vilka program de erbjuder. På startsidan väljer du först gymnasieskola i rutan för skoltyp, då dyker en ny ruta upp där du kan välja vilket gymnasieprogram du är intresserad av.

 

Yrkesprogram leder till jobb


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!